iPhone Xs или iPhone Xr – кой да изберем?

Преди няколко дни Apple не само обяви моделите си за 2018-та  – iPhone Xs, iPhone Xs Max и iPhone Xr, но и сериозно промени гамата си от телефони, обявявайки, че спира производството на iPhone 6s,  iPhone SE и на iPhone X, за което Creative Center информира преди време тук. Това оставя потребителят с избор измежду трите нови модела, миналогодишните iPhone 8 и 8 Plus, както и iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Нека разгледаме какво предлагат новите модели и кой от тях е най-логично да изберем, позовавяйки се на пропорцията между цена и функции.

iPhone Xs, iPhone Xs Max

download-iphone-xs-max-wallpapers

Тези два модела изпъкват пред останалите най-вече с технологията на дисплея си, бивайки единствените (след спирането на iPhone X), които разполагат с OLED дисплей и с много по-висока резолюция от тази на останалите модели. iPhone Xs e c 5,8-инчов дисплей, а по-големият му брат е с 6,5- инчов. Също така те са и с по-високо ниво на водоустойчивост – IP68 (в сравнение с IP67 на 7, 7 Plus, 8 и 8 Plus), което позволява потапяне до 30 минути на дълбочина до 2 метра. И двата модела притежават новия чип на Apple A12. Имат и функция за ползване на 2 SIM-карти, въпреки че едната от тях трябва да бъде еSIM – технология, която към момента не е налична в България. Интересно е да се отбележи, че за първи път по-големият вариант на даден модел телефон на компанията не предлага никакви допълнителни екстри, като изключим 1 час по-дълъг живот на батерията на iPhone Xs Max. Така че всичко се свежда до потребителските предпочитания за по-голям или съответно по-малък апарат. Xs започва от $999, а Хs Max от $1099 за 64 GB капацитет.

 

iPhone Xr

iphonexr

Външно този модел почти не се различава от другите два, като изключим по-дебелите ръбове и повечето разцветки. Разполага с Face ID и същия чип А12. Всичко останало обаче е по-скромно в сравнение с iPhone Xs и Xs Max. Започвайки от дисплея, който е 6,1-ничов LCD Liquid Retina. Това, което се крие зад тази нова формулировка на Apple, всъщност е по-високата резолюция от 1792 х 828, 326ppi, в сравнение с 1334 x 750, 326 ppi на LCD дисплеите на iPhone 7 и 8. Xr има по-добър LCD дисплей от тях, но не и от Plus моделите, които имат резолюция от 1920 х 1080, 401 ppi. И тя обаче е далеч от тази на OLED дисплеите на компанията (2436 х 1125, 458 ppi на iPhone Xs). Интересно е, че този модел няма да разполага с функцията 3D Тouch, която познаваме от iPhone 6s насам. Освен това той ще има единична задна камера, която обаче ще може да прави снимки в Portrait Mode, благодарение на нови софтуерни алгоритми на Apple. iPhone Xr е с категория на водоустоичвост IP67 – до един метър дълбочина за 30 минути. Цените започват от $749 за 64 GB.

—————————————

И тaка – кой от трите модела си заслужава най-много? Истината е, че няма категоричен отговор на този въпрос, а най-логично е потребителят да изхожда от това с какъв телефон е в момента. Ако имате iPhone 7 или 7 Plus (или по-стар), то със сигурност ще бъдете удовлетворени от възможностите на iPhone Xr, който е стъпка напред спрямо тези модели, въпреки не толкова добрия дисплей.

Ако притежавате iPhone 8 или 8 Plus, които излязоха миналата година, може би не си заслужава да минете на Xr. Ще бъдете по-удовлетворени от Xs и Xs Max, чиито дисплеи са огромен скок спрямо тези на 7 и 8, както и техните Plus варианти, а притежават и доста различни функционалности, които ще бъдат на още по-високо ниво с iOS 12.

А за притежателите на iPhone X – освен ако не искате по-голям телефон, по-скоро пропуснете тазгодишните варианти – промените не са чак толкова значителни спрямо Вашия модел. И все пак iPhone Xs Max може да Ви даде дори по-голям дисплей от този, който имате в момента.

Ето и пълното сравнение между всички модели, налични в момента:

iphone lineup

Очаквайте всички нови модели скоро от Creative Center!

Последвайте ни в Instagram @creativecenterbg

Източник: 9to5mac.com