20 години iMac – една история за иновациите

Малко продукти могат да се похвалят с 20-годишен юбилей, особено в технологичния сектор, където предпочитанията на крайния потребител се менят непрекъснато. Тази неделя iMac ще отбележи своята годишнина, а историята му е белязана от много промени, в крайна сметка довели до компютъра, който имаме днес.

 

Оригиналният iMac e първият компютър на Apple, създаден през ерата на интернета (оттам идва и i-то в наименованието). Тогава главното мнение за компютрите е, че те трябва да изглеждат “модерни и готини“, затова първият iMac e от прозрачна цветна пластмаса – революционен дизайн, коренно различаващ се от тогавашните сиво-бежови компютри. Цветът на пластмасата носи името Bondi Blue – кръстен на сините води на плажа Бонди в Сидни, Австралия. През 1999-а Стив Джобс обявява още 5 цвята – Боровинка, Грозде, Мандарина, Зелен лимон и Ягода.

manufacturing

Година по-късно Apple премахва вентилатора от iMac, с което подсказва, че се търси голяма промяна. На събитето MacWorld в Сан Франциско през 2002-ра компанията представя своя нов iMac с изцяло променена форма – 15-инчов LCD дисплей, закрепен на стъбло, свързано с основата на компютъра, където са поместени всички негови компоненти. Този модел добива популярност именно заради формата си, наподобяваща лампата на Pixar. Apple дори си сътрудничи с филмовата компания, за да създаде кратко филмче за компютъра, което можете да видите тук. С дизайна обаче трябва да се направят и някои компромиси – става ясно, че вентилаторът не може да отсъства и затова той е върнат. Моделът върви с говорителите Apple Pro, които са по-добри от предишните вградени, но пък добавят още кабели. През 2003-та това става първият iMac, предлагащ вариант със 17 и 20-инчов дисплей. Тук можете да видите неговата телевизионна реклама.

frontback

За следващото поколение iMac посланието е повече от ясно – “От създателите на iPod“. Музикалният плеър на компанията толкова бързо променя технологичната реалност, ставайки неизменна част от ежедневието, че това го прави лицето на Apple. Новият компютър го наподобява по външен вид и е “най-тънкият в света” по онова време, с дебелинана дисплея от 2 инча (5 см), като в него е вградено и оптичното устройство, което в предния модел се намира в тялото. Задният панел вече може да се премахва, правейки новия модел по-лесен за сервизиране.

imacg51

През 2005-та компютърът iMac G5 е още по-тънък и за първи път с вградена камера за видеоразговори iSight. За предишните модели тя се продава отделно и струва $150. С този модел върви и дистационно, което управлява иновативната мултимедийна програма на Apple Front Row, вградена в iMac. Няколко месеца по-късно компанията обявява, че компютрите вече ще бъдат с чипове на Intel, което ще ги направи 2 пъти по-бързи. Появява се 24-инчов iMac – най-големият към момента.

sidebyside

Както iPod повлиява дизайна на предния iMac, така появата на iPhone през 2007-ма е голямо вдъхновение за новия настолен компютър. Стъкленият дисплей, поместен в алуминиево тяло, придава цялостен премиум облик на iMac. Самият Стив Джобс отбелязва, че iMac от 2008-ма вече изглежда като компютър за професионалисти. През следващата година дисплеят вече е LED, а това прави компютъра още по-предпочитан не само за домашна употреба, а и от графични дизайнери и други професионалисти в сферата на визуалното изкуство.

widescreen

Компанията се придържа към тази основа в следващите няколко години, променяйки детайли по формата на екрана. Големият скок идва през 2014-та, когато в iMac e вграден вече интегрираният в MacBook Pro дисплей Retina, използван още в iPhone и iPod. 14,7-те милиона пиксела, които той предоставя, се оказват голямо изпитание за хардуера на компютъра. Затова Apple променя значинтелно вътрешността на iMac, а резултатът е забележителен. През 2015-та са добавени нови мишка и тракпад, както и нова безжична Magic Keyboard. Всички аксесоари са с вградени батерии, вместо с еднократни, с цел да се намалят отпадъците. 2017-та пък бележи появата на още по-ярък Retina дисплей.

 

За 19 години iMac изминава пътя от “готин” компютър, осигуряващ лесен достъп до интернет, до мощна машина за професионалисти. Забележителен е факта, че едно устройство осигурява необходимото едновременно за средностатистическия потребител и абсолютния специалист в областта си. Компанията добре си дава сметка за прогреса на компютъра си, но през 2017-та тя покорява поредения връх. iMac Pro e първият iMac, предназначен за професионалисти. Той не просто е по-мощен, той е напълно различен от всички преди него. 5К дисплеят и алуминиевият корпус в нов Space Gray цвят са атестат за това дори по външен вид. Новата вентилационна система с форма на овенски рога, която освен, че изглежда забележително, успява да поддържа безупречно скоростта на компютъра. Това е първият Mac, който може да поддържа процесор с 18 ядра, както и първият, използващ чипа Т2 , контролиращ критично важните процеси и предоставящ допълнителна защита на личните данни.

imacpro

Поставен рамо до рамо с iMac Pro, оригиналният Bondi Beach iMac изглежда като компютър от праисторията, вероятно и от друго измерение. Едно нещо обаче не се е променило през целия 20-годишен жизнен път на iMac – неговият минимализъм. Това все още е същият толкова готин и лесен за използване компютър, който е бил и през 1998-ма. Неговата еволюция обаче е непрекъсната. Неговата история продължава.

Източник: 9to5mac.com

Последвайте ни в Instagram! @creativecenterbg