Розов кварц и спокойствие от PANTONE за 2016

За пръв път цвета на годината на Pantone за 2016 включва да нюанса – Rose Quartz и Serenity.„Тъй като клиентите търсят благоразумие и благополучие като противоотрова на стреса на модерната епоха, те приемат с отворени обятия цветове, които психологически удовлетворяват копнежа ни за спокойствие и сигурност, който става все по-важен.

Съчетанието от Rose Quartz и Serenity демонстрира присъщия баланс между топлия, привлекателен розов тон и по-студеното, успокояващо синьо, като демонстрира връзката между тях и красотата им, както и успокояващо усещане за ред и спокойствие.“

pantone_color_of_the_year_rose_quartz_serenity_color_formulas_guides_banner_vyyg

Според Pantone съчетанието от Rose Quartz и Serenity предизвиква традиционните представи за съчетаване на цветовете.

„На много места по света наблюдаваме асоциация с половете, когато става дума за модата, което от своя страна въздейства на тенденциите в цветовете в други области на дизайна. Този по- подход към цвета е в съзвучие със социални те движения за равенство между половете, увеличеният комфорт на потребителите да използват цвета като форма на самоизразяване, за поколение, което се притеснява по-малко от това да бъде заклеймено или съдено, в епоха на свободен обмен на цифрова информация, която отвори очите ни към различни подходи към употребата на цветовете.

Кой е цветът на годината?

Символичната селекция на цветове от Pantone отразява новите неща, които навлизат в културата ни и изразява настроение и нагласа. За пръв път Pantone представи два нюанса. Rose Quartz е убедителен, но нежен тон, който внушава състрадание и чувство на спокойствие. Serenity е безтегловен и въздушен, като безбрежното синьо небе над нас, той носи усещане за отдих и почивка, дори в бурни времена.

 

Текст: pantone.com

Follow us on Facebook