Mнението на Стив Возняк за новия филм за Джобс.

През месец Май Universal Studios пуснаха първия трейлър на новия биографичен филм за Стив Джобс, който ще тръгне по кината от октомври. Сега вече от компанията показаха официалния трейлър за продукцията.

Ще можем да видим Майкъл Фасбендер, изпълняващ главната роля на харизматичният съосновател на Apple. Джеф Даниълс ще играе ролята на – Джон Скъли, отговорен за уволнението на Джобс от Apple през 1985. Вижда се и Кейт Уинслет в ролята Джоана Хофман (бивш маркетингов шеф в Apple).

Филмът ще ни пренесе зад кулисите на представянията на три емблематични продукта, включително и това на iMac през 1998 година. Продуцентите от Universal Studios твърдят, че филмът за Стив Джобс ще хвърли светлина върху нещата от кухнята на технологичната революция, обрисувайки портрета на човека, стоящ винаги в центъра на събитията.

Сет Роугън ще влезе в ролята на Стив Возняк. Лентата на Арън Соркин покрива различни етапи от живота на Джобс, представени през призмата на кратки моменти в бекстейджа на различни презентации на компанията. Сет Роугън е известен предимно с комедийните си роли, но не можем да отречем приликата му със Стив Возняк. Все още не знаем до каква степен ще бъде засегната ролята на инженера във филма — участието му в Jobs с Аштън Къчър бе значителна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съоснователя на Apple Стив Возняк изказа своето мнение за новият филм за Стив Джобс, който ще тръгне по кината през есента. Вижте какво мисли Возняк – тук.

Возняк, чиято роля във филма се играе от Сет Роугън, критикува трейлъра на филма. В началото на краткото видео, екранният Возняк обвинява Джобс, че си приписва заслугите за творенията на другите:

“Какво точно вършиш? Не си инженер, не си дизайнер, не можеш един пирон да заковеш. Аз направих платката. Графичният дизайн беше откраднат. А как може 10 пъти на ден да чета, че Стив Джобс е гений? Какво точно вършиш?”

Реалният Возняк се разграничи от този епизод в трейлъра. Той написа:

“Аз не говоря по този начин. Никога не бих отправил обвинение, че графичният дизайн е откраднат. Никога не съм правил коментари, че мои заслуги (гениалност) са ми отнемани.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Воз обаче не затваря вратата към филма:

“Репликите, които чух, не са неща, които бих казал, но носеха правилното послание, поне отчасти. Почувствах много от истинския Стив Джобс в трейлъра, макар и малко преувеличено.”

Трябва да отбележим, че Возняк има своят принос по създаването на новия филм. Воз се е срещал със сценариста на “Стив Джобс” – Арън Соркин (носител на Оскар за “Социалната мрежа”), още преди сценарият да бъде написан. Освен това, Возняк е имал кратка среща с актьорите и е вечерял със Сет Роугън, но не е поискал да види сценария.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отляво: Сет Роугън в ролята на Возняк; отдясно: истинския Возняк; снимка: ABC News


Возняк коментира и по-личните неща, които ще бъдат показани във филма:

“Беше трудно за мен, макар и да си мълчах, когато Джобс отказа да признае детето си, когато парите нямаха значение. Почти се разплаквам, като си спомня.”

Това, което Возняк сподели накрая, обаче, е нещото, което обобщава Холивудската филмова индустрия най-добре:

“Забавлението е по-важно от достоверността в такъв филм.”

Дали филмът ще оправдае високите очаквания на публиката или ще последва нерадостната съдба на първия филм за съоснователя на Apple – този от 2013 година с Аштън Кътчър в главната роля, предстои да разберем. Премиерата на “Стив Джобс” по кината в САЩ е насрочена за 9 октомври. В България филмът би трябвало да се появи малко след това.